Feestelijk

Spruitjes uit de oven

met pancetta, sjalot, balsamico en hazelnoot.

Voorbereiding:
10 min.
Oventijd:
20 - 30 min.
4 pers.
2-3 pers.

Dit heerlijke gerecht met oven geroosterde spruitjes kun je goed als bijgerecht op tafel zetten of serveren met een stukje vis of vlees naar keuze. Door de spruitjes in de oven te roosteren, worden ze knapperig en minder bitter van smaak. De spruitjes gaan goed samen met het zoutige van de pancetta en zoete van de sjalot en balsamico. Ook heel lekker met een puree van aardappel of pastinaak. Ben je geen fan van spruitjes? Dan is dit gerecht met spruitjes in de hoofdrol het proberen waard. Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 500 g spruiten
  • 200 g pancetta
  • 2 sjalot
  • 3 el balsamico stroop
  • Olijfolie
  • Verse peper
  • Grof zeezout
  • Handje hazelnoten

Delen & printen

Bereidingswijze

  1. Maak de spruitjes schoon door het het kontje van de spruitjes te snijden en de buitenste blaadjes te verwijderen.
  2. Doe de spruitjes met water en een snufje zout in een pan en zet het vuur hoog. Wacht tot het water kookt en kook de spruitjes vervolgens 5 minuten.
  3. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 graden Celsius.
  4. Verwijder de schil van de sjalot en snijd deze vervolgens in de lengte doormidden. Snijd vervolgens de sjalot in de breedte doormidden.
  5. Snijd de pancetta in kleine stukjes.
  6. Na 7 minuten giet je de spruitjes af en dep je deze goed droog. Laat even afkoelen.
  7. Snijd de spruitjes doormidden en doe deze in een grote mengkom. Voeg hier de sjalot en pancetta aan toe.
  8. Marineer het geheel met 2 el olijfolie,  2 el balsamico azijn, verse peper en grof zeezout. Meng goed door elkaar.
  9. Bekleed een bakplaat met ovenpapier. Verdeel de spruitjes, sjalot en pancetta over de bakplaat.
  10. Rooster in de oven gedurende 20-30 minuten, tot de spruitjes knapperig zijn. Schep halverwege de tijd om.
  11. Zodra de spruitjes bijna klaar zijn, rooster je de hazelnoten kort op laag vuur in een steelpan. Hak deze vervolgens grof.
  12. Doe de spruitjes in een schaal en maak af met de grof gehakte hazelnoten en naar wens extra balsamico stroop, verse peper en een snufje zout.

onze socials

VOlg ons op onze socials

Delen
& printen