Krokante Aardappelsalade
uit de Oven

Voorbereiding:
20 min.

Oventijd:
30 min.

4 pers.
Deze krokante aardappelsalade is een echte gezinsfavoriet! Met knapperige aardappeltjes uit de oven, frisse komkommer en een romige dressing is dit een heerlijk bijgerecht dat perfect past bij een snelle doordeweekse maaltijd of een gezellige barbecue. Serveer hem met vissticks en doperwten voor de kids, of ga voor een gebakken stukje vis en wat gestoomde broccoli voor een voedzame maaltijd. Deze salade is makkelijk aan te passen aan de smaken van het hele gezin!
Ingrediënten
- 750 g verse krieltjes met schil
- 2 el olijfolie
- 125 g gerookte baconreepjes (of gerookte spekreepjes)
Voor de dressing:
- 3 el mayonaise (voor een lichtere variant: vervang de helft door Griekse yoghurt)
- 2 tl dijonmosterd
- 2 tl zoetzuur augurkennat
- 15 g dille, fijngehakt
- 15 g peterselie, fijngehakt
- 1/2 komkommer, zaadlijst verwijderd en in kleine blokjes gesneden
- 2 bosuitjes, fijngesneden
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Kook de krieltjes in een pan met gezouten water gedurende 20 minuten, totdat ze gaar zijn. Giet de aardappeltjes af en laat ze kort droogstomen door de pan zonder deksel terug op laag vuur te zetten.
- Leg de krieltjes op de bakplaat en druk ze met de onderkant van een pan of mok voorzichtig plat. Hoe platter je ze drukt, hoe krokanter ze worden in de oven. Besprenkel royaal met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
- Bak de krieltjes in de oven gedurende 20 minuten, tot de randjes beginnen te kleuren. Draai de aardappeltjes om en bak ze nog eens 8-10 minuten, of tot ze goudbruin en krokant zijn. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen, zodat ze nog krokanter worden.
- Bak ondertussen de baconreepjes in een koekenpan zonder olie, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Maak de dressing door de mayonaise, dijonmosterd, augurkennat, dille, peterselie, komkommerblokjes en bosuitjes te mengen in een grote kom. Breng op smaak met zout en peper en zet in de koelkast tot gebruik.
- Meng vlak voor het serveren de krokante krieltjes en baconreepjes door de dressing. Hussel alles goed door elkaar. Serveer direct, zodat de aardappeltjes hun knapperigheid behouden.
Combinatie Tip
Gegrilde kipspiesjes
Combineer met gegrilde kipspiesjes of gemarineerde champignons voor een heerlijke combinatie.
onze socials
VOlg ons op onze socials
Delen
& printen

Krokante Aardappelsalade
uit de Oven
Deze krokante aardappelsalade is een echte gezinsfavoriet! Met knapperige aardappeltjes uit de oven, frisse komkommer en een romige dressing is dit een heerlijk bijgerecht dat perfect past bij een snelle doordeweekse maaltijd of een gezellige barbecue. Serveer hem met vissticks en doperwten voor de kids, of ga voor een gebakken stukje vis en wat gestoomde broccoli voor een voedzame maaltijd. Deze salade is makkelijk aan te passen aan de smaken van het hele gezin!
Ingrediënten
- 750 g verse krieltjes met schil
- 2 el olijfolie
- 125 g gerookte baconreepjes (of gerookte spekreepjes)
Voor de dressing:
- 3 el mayonaise (voor een lichtere variant: vervang de helft door Griekse yoghurt)
- 2 tl dijonmosterd
- 2 tl zoetzuur augurkennat
- 15 g dille, fijngehakt
- 15 g peterselie, fijngehakt
- 1/2 komkommer, zaadlijst verwijderd en in kleine blokjes gesneden
- 2 bosuitjes, fijngesneden
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Kook de krieltjes in een pan met gezouten water gedurende 20 minuten, totdat ze gaar zijn. Giet de aardappeltjes af en laat ze kort droogstomen door de pan zonder deksel terug op laag vuur te zetten.
- Leg de krieltjes op de bakplaat en druk ze met de onderkant van een pan of mok voorzichtig plat. Hoe platter je ze drukt, hoe krokanter ze worden in de oven. Besprenkel royaal met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
- Bak de krieltjes in de oven gedurende 20 minuten, tot de randjes beginnen te kleuren. Draai de aardappeltjes om en bak ze nog eens 8-10 minuten, of tot ze goudbruin en krokant zijn. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen, zodat ze nog krokanter worden.
- Bak ondertussen de baconreepjes in een koekenpan zonder olie, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Maak de dressing door de mayonaise, dijonmosterd, augurkennat, dille, peterselie, komkommerblokjes en bosuitjes te mengen in een grote kom. Breng op smaak met zout en peper en zet in de koelkast tot gebruik.
- Meng vlak voor het serveren de krokante krieltjes en baconreepjes door de dressing. Hussel alles goed door elkaar. Serveer direct, zodat de aardappeltjes hun knapperigheid behouden.