Ham-Zuurkoolrolletjes
met Aardappelpuree

Voorbereiding:
30 min.

Oventijd:
20 min.

4 pers.
Op zoek naar een gerecht dat de hele familie blij maakt én makkelijk te bereiden is? Deze ham-zuurkoolrolletjes met romige aardappelpuree zijn ideaal voor een koude winteravond. Het is een heerlijk hartig ovengerecht waar je maar weinig tijd voor nodig hebt, terwijl de oven het werk doet. Een echte gezinsfavoriet die je keer op keer wilt maken!
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappelen
- 500 g zuurkool, uitgelekt
- 225 ml halfvolle melk
- 25 g roomboter
- 2 el olijfolie
- 2 bosuien, in ringetjes
- 125 g crème fraîche
- 150 g couburgerham, in plakken
- 3 el mosterd
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze met een snufje zout in ruim water in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en stamp ze samen met de melk, boter, peper en eventueel een extra snufje zout tot een romige puree. Schep de puree in een grote ovenschaal en strijk glad.
- Kook de zuurkool in een pan met een klein laagje water ongeveer 15 minuten. Giet af en laat goed uitlekken. Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak hierin de bosui 2-3 minuten. Voeg de zuurkool toe en roerbak nog 5 minuten. Roer de crème fraîche door de zuurkool en haal van het vuur.
- Leg de plakken ham op een plank en bestrijk ze met mosterd. Verdeel een beetje van het zuurkoolmengsel over elke plak en rol ze stevig op. Leg de rolletjes naast elkaar op de aardappelpuree in de ovenschaal.
- Zet de schaal in het midden van de oven en bak 20 minuten, tot de ham licht krokant is en alles goed warm is.
- Haal de schaal uit de oven en verdeel het gerecht over de borden.
Vega Tip
Vervang de ham voor courgette
Snijd een grote courgette in dunne linten met een mandoline of dunschiller. Gril de plakken kort in een grillpan tot ze zacht en licht gekleurd zijn. Bestrijk de gegrilde plakken met mosterd, vul met de zuurkoolmix en rol ze op zoals in het originele recept. Zo maak je een heerlijk groente-alternatief dat perfect combineert met de romige aardappelpuree!
onze socials
VOlg ons op onze socials
Delen
& printen

Ham-Zuurkoolrolletjes
met Aardappelpuree
Op zoek naar een gerecht dat de hele familie blij maakt én makkelijk te bereiden is? Deze ham-zuurkoolrolletjes met romige aardappelpuree zijn ideaal voor een koude winteravond. Het is een heerlijk hartig ovengerecht waar je maar weinig tijd voor nodig hebt, terwijl de oven het werk doet. Een echte gezinsfavoriet die je keer op keer wilt maken!
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappelen
- 500 g zuurkool, uitgelekt
- 225 ml halfvolle melk
- 25 g roomboter
- 2 el olijfolie
- 2 bosuien, in ringetjes
- 125 g crème fraîche
- 150 g couburgerham, in plakken
- 3 el mosterd
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze met een snufje zout in ruim water in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en stamp ze samen met de melk, boter, peper en eventueel een extra snufje zout tot een romige puree. Schep de puree in een grote ovenschaal en strijk glad.
- Kook de zuurkool in een pan met een klein laagje water ongeveer 15 minuten. Giet af en laat goed uitlekken. Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak hierin de bosui 2-3 minuten. Voeg de zuurkool toe en roerbak nog 5 minuten. Roer de crème fraîche door de zuurkool en haal van het vuur.
- Leg de plakken ham op een plank en bestrijk ze met mosterd. Verdeel een beetje van het zuurkoolmengsel over elke plak en rol ze stevig op. Leg de rolletjes naast elkaar op de aardappelpuree in de ovenschaal.
- Zet de schaal in het midden van de oven en bak 20 minuten, tot de ham licht krokant is en alles goed warm is.
- Haal de schaal uit de oven en verdeel het gerecht over de borden.