Vegetarisch
Eiwitrijk

Falafelballetjes

met frisse salade en tahinidressing

Voorbereiding:
30 min.
Oventijd:
30 min.
4 pers.

Deze zelfgemaakte falafelballetjes uit de oven zijn een echte powermaaltijd. Boordevol plantaardige eiwitten en vezels, perfect om je energie op peil te houden na een lange dag of een stevige workout. Het beste van alles? Ze zijn gebakken in de oven, dus geen gedoe met frituren!

Ingrediënten

  • 700 g biologische kikkererwten (uit pot)
  • 2 middelgrote uien
  • 40 g platte peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl zout
  • 50 g sesamzaad
  • 4 el tahini
  • 1 komkommer
  • 4 rijpe trostomaten
  • 15 g muntblaadjes
  • 1 citroen
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el sumak
  • 8 Libanese witte broden
Delen & printen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en spoel de kikkererwten af. Laat goed uitlekken.
  2. Snijd 1 ui en ¾ van de peterselie grof. Doe de kikkererwten, ui, 1 teen knoflook, komijn, baking soda en zout in een keukenmachine en mix tot een grof, plakkerig mengsel.
  3. Vorm balletjes (ca. 6 per persoon), rol ze door het sesamzaad en bak ze 30 minuten in de oven. Keer halverwege.
  4. Meng de fijngehakte knoflook met tahini. Snijd de komkommer en tomaten in blokjes, hak de rest van de peterselie en munt en meng dit met citroenrasp, sap van 1 helft, olijfolie, peper en zout.
  5. Snijd de tweede ui in ringen en meng met sumak, citroensap van de andere helft, peper en zout.
  6. Verwarm de Libanese broden en serveer alles apart zodat iedereen zijn eigen broodje kan vullen.

Variatietip

Extra eiwitboost?

Voeg een eetlepel chiazaad toe aan het falafelmengsel voor een extra eiwitboost. Chiazaad is niet alleen rijk aan eiwitten, maar bevat ook vezels en omega-3 vetzuren, waardoor het een perfecte toevoeging is aan de falafel. Meng de chiazaadjes door het kikkererwtenmengsel voordat je de balletjes rolt. Het chiazaad helpt ook om het mengsel iets steviger te maken, wat ervoor zorgt dat de falafel mooi in vorm blijft tijdens het bakken in de oven.

onze socials

VOlg ons op onze socials

Delen
& printen